terapijski vrt 01Članovi Udruge dragovoljaca i veterana 101. brigade HVO, u subotu 25. kolovoza 2018. započeli su s realizacijom projekta "Zelena oaza-terapijski vrt", te su u dvorištu udruge izgradili spiralni terapijski vrt.

Svesrdnu pomoć prilikom pisanja i kandidiranja projekta, koji je financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja RH, pružili su prof. Vehid Ibraković i Anto Bošnjak, koji u svom dugogodišnjem radu iza sebe imaju veliki broj izgrađenih ovakvih i sličnih terapijskih vrtova.

Sadržaj terapijskog vrta je relativno jeftin oblik radne terapije, koji potiče sposobnost uspostavljanja kontakta s članovima udruge, ali i s okolinom u kojoj žive i rade. U njemu su specifični sadržaji koji imaju blagotvorno djelovanje, a projektiranje ovakvih vrtova zahtjeva poznavanje krajnjeg korisnika, njihovih potreba, kao i terapije koja im je potrebna.

Prednost ovakvog oblika terapije je što ona može biti svakodnevna i izvan prostorija udruge. Ovakva terapija pruža široke senzorne stimulacije, poboljšava percepciju i memoriju, fleksibilnost i jača mišiće. Zatim, smanjuje stres i potiče aktivan oporavak, djeluje na smanjenje negativnih emocija i pozitivan stav, te omogućava razvoj grube i fine motorike.

Za terapijski vrt nije potrebna velika površina kako bi se napravio i uredio. S druge strane, uvijek je dostupan, tako da nije potrebno putovati do javnih parkova, koji su često neprilagođeni potrebama invalidnih osoba ili do specijalno opremljenih prostora za rehabilitaciju. To znači manje putovanja, a vrt je dostupan svakog dana i u svako doba.

Cilj ovog projekta je da tijekom njegova trajanja članovi udruga volonterski rade na projektiranju uređenju i održavanju vrta s aromatičnim biljem i vrt sa organskim povrćem na jednom dijelu zelene površine u vlasništvu udruge, ali što je još zanimljivije, usvoje neformalna znanja kojima će psihosocijalno osnažiti ovaj dio braniteljske populacije.

Terapijski vrtovi se u potpunosti uklapaju uz radnu rehabilitaciju te pomažu u učenju novih vještina, pružaju interakciju s drugim osobama u prirodnom obliku, razvijaju vještine grupnog rada i suradnje, stvaraju pozitivno okruženje i otklon od stresa, te poboljšanja zdravlja općenito.

Povratak na naslovnicu