26 obljetnica BB 326. listopada 1992. godine završena je višemjesečna bitka za Bosansku Posavinu - najkrvavije razdoblje za ljude s obje strane rijeke Save. Pad Bosanskog Broda doveo je do egzodusa hrvatskog i bošnjačkog naroda iz Bosanske Posavine. Povodom 26. obljetnice ovog tragičnog događaja, Udruga dragovoljaca i veterana 101. BBX brigade HVO-a i ove je godine odala počast svim poginulim braniteljima te civilnim žrtvama rata.

U sklopu programa Dana sjećanja na 26. obljetnicu pada Bosanskog Broda tako su danas zapaljenje svijeće na mjesnim grobljima te na groblju u Bosanskom Brodu. U Župi Uznesenja BDM u Koraću služena je i misa zadušnica. Vijenci su položeni i kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu nakon čega je održan Okrugli stol na temu "Posavina 1991. - 2018. - Povijesna tragedija, ratna stradanja i egzodus Hrvata Bosanske Posavine".

U znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Bosanskoj Posavini, u nazočnosti mnogobrojnih hrvatskih branitelja, vijence su položili i upalili svijeće predstavnici: Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Udruge dragovoljaca i veterana 101. BBX brigade HVO-a, Udruge HVIDR-a Slavonski Brod, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i HZMO, Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Tea Tomas i Hrvoje Andrič, zamjenici Gradonačenika Grada Slavonskog Broda, te predstavnici političkih stranaka.

U sklopu programa Dana sjećanja u večernjim satima uz gradsku šetnicu pokraj rijeke Save, upaljeno je i 500 upaljenih lampiona u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje u Bosanskoj Posavini.

Povratak na naslovnicu