akcija 800x445HVALE VRIJEDNA EKOLOŠKA AKCIJA HRVATSKIH BRANITELJA

Oko 2 kilometra ceste od Giletinaca prema Cerničkoj Šagovini, u brdovitom dijelu, kroz šumu, očistilo je prošle subote od odbačenog komunalnog otpada 20-tak pripadnika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška predvođeno predsjednikom Udruge Damirom Matoševićem i načelnikom općine Cernik Vitomirom Žakićem.

Prava je sramota što su napravili neodgovorni pojedinci koji su na više mjesta stvorili divlje deponije smeća. Iz nekih pokupljenih vreća se širio nesnosan smrad jer su unutra bile iznutrice divljih životinja koje su možda odstrelili i neki krivolovci. Bilo je tu odbačenih tv-prijemnika, keramičkih tanjura, kauča, automobilskih i kamionskih guma, obuće, odjeće, pa čak i razbijenih azbestnih ploča i još koječega. Hodajući uz cestu vrijedni nekadašnji hrvatski branitelji prikupljali su otpad zavlačići se u trnje, u jarke i izvlačeći otpad i tovareći ga u traktorsku prikolicu koju je osiigurala Općina Cernik. Akcija je potrajala od jutra sve do oko 14 sati.

„Ovo je sramota i nismo mogli to gledati, pogotovo mi što živimo u blizini u Cerničkoj Šagovini, i svaki dan prolazimo tim krajem, pa sam zajedno s načelnikom Žakićem dogovorio da to probamo riješiti. Ima tu smeća za još dvije traktorske prikolice, pa ćemo morati još organizirati sličnih akcija. Hvala mojim dragim prijateljima i kolegama iz naše udruge što su se odazvali i danas tako marljivo radili. Mi iz Hrvatskih šuma učinit ćemo i dodatne napore kako bi smo od onečišćenja zaštititli ovaj prostor, a razmatra se i realna mogućnost postavljanja nadzornih kamera koje bi od 0-24 sata nadgledale prostor, pa bi smo mogli i detektirati tko i kad zagađuje ovaj naš lijepi krajolik. „- rekao je uz ostalo Damir Matošević predsjednik UHBDR121. b.p. NG.

Plakat 121 2019Poziv 121 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabor 121 2019 4Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije održala je 16. veljače 2019.g. svoj 4. redovni Izvještajno-Izborni sabor.

Jedna je to od bolje organiziranih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na novogradiškom području, a prošle se godine istaknula brojnim aktivnostima u obilježavanju značajnih datuma i promicanju vrijednosti iz Domovinskog rata.

Saboru su nazočili mnogi gosti i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga, među kojima su bili Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske i stradalničke udruge Grada Nova Gradiška i Branko Cindrić, predsjednik Kooradinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko.posavske županije. Za predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije ponovo je izabran satnik Damir Matošević.

Plakat Dan priznanja 2019Pozivnica Dan priznanja 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sirinci 2019 15Već tradicionalno 3. siječnja u Širincima se obilježava obljetnica vojno-redarstvene akcije "Širinci 92", koja je započela 30 prosinca 1991, a prekinuta 3 siječnja 1992. godine potpisivanjem Srajevskog primirja. Akcija "Širinci" izvedena je u sklopu uspješne akcije "Orkan '91" koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA neutralizacijom 21. srpskog uporišta na području Zapadne Slavonije. Hrvatska vojska je 1991. godine riješila problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz mjesta Širinci gađalo položaje naših branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške.

Istoga dana neprijateljsko topništvo je s drugih položaja gađalo Cerničku i Mašićku Šagovinu. Uz pomoć tenkova neprijatelj je pokušao probiti crtu obrane Nove Gradiške i kao posljedicu svoje namjere imao nove gubitke u ljudstvu i tehnici. U borbenim djelovanjima 30. prosinca su poginuli Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine.

Ranjena su 22 naša branitelja. Ivan Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška poginuo je u Širincima 3. siječnja 1992. godine. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana krste Frankopana, ukazom posmrtno je dobio čin pukovnika Oružanih snaga RH. U organizaciji Općine Rešetari, Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Gornji Bogićevci i Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, i ove godine svečano je obilježena obljetnica ove akcije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja.