Dana 26. listopada 2016. u Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Sjednicom je predsjedavao brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, koji je odmah na početku nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, podnio kratko izvješće o provedenim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju.

Upoznao je zatim članove Izvršnog odbora o obavljenom razgovoru s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda u svezi uređenja prostora u sklopu Doma HVIDR-a i aktivnosti u svezi uređanja Spoemen parka Domovinskog rata. Upućeni su dopisi i zamolbe prema Ministarstvu obrane za dodjelu muzejskih eksponata, oružja i oruđa iz Domovinskog rata, koje će biti izloženo u Spomen parku.

Tvrtka MIG d.o.o. iz Slavonskog Broda izrađuje idejno rješenje stalnog postava Spomen parka u sklopu kojeg će biti izgrađeno spomen obilježje poginulim pripadnicima 108. brigade ZNG RH, dok je u završnoj fazi realizacija projekta izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR "Kune" i 3. bojnoj "Kobrama".

Nadalje, članovima Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ-e prezentirane su radne verzije Planova rada i Financijskih planova udruga članica za 2017. godinu, koji su potom jednoglasno usvojeni, a vrlo brzo će biti objedinjeni u jedinstven zajednički Plan rada i Financijski plan KUPIDR BPŽ-e za 2017. godinu.

Jednoglasno je potom donesena odluka o pokretanju inicijative i upućivanje službenog zahtjeva prema Županijskoj skupštini BPŽ za proglašenje 16. rujna - Danom hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije. 16. rujna 1991. godine je oslobođena vojarna u Slavonskom Brodu i skladišta naoružanja u Bukovlju i Gromačniku, što je značilo prekretnicu za Hrvatsku vojsku i policiju, jer tada se došlo u posjed ogromne količine lakog i teškog naoružanja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava i ostalih materijalno-tehničkih sredstava, što je značajno ojačalo hrvatske snage na ovom području, ali i šire diljem Republike Hrvatske.

Pri kraju sjednice, nazočnima je predstavljena i novoizrađena službena zastava Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.