Aleksevic ViktorU nedjelju 10. siječnja 2021.g. preminuo je u osječkoj bolnici dragovoljac Domovinskog rata, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske VIKTOR ALEKŠEVIĆ, pripadnik 3. bojne 108. brigade ZNG RH (Novogradiške).

Viktor Alekšević uključio se kao dragovoljac u Domovinski rat već na samom početku, u lipnju 1991. godine. Bio je pripadnik novogradiške 3. bojne 108. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske.

Formiranjem 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška prelazi u njen sastav kao i cijela bojna, koja ujedno postaje 1. bojna 121. brigade HV. Umirovljen je u činu pukovnika.

Kao zapovjednik satnije teško je ranjen, no s time nije nestao njegov angažman. Ubrzo nakon što se oporavio, maksimalno je nastojao pomagati hrvatskim braniteljima koji su ostali bez posla, pri rješavanju stambenog pitanja i ostvarivanju njihovih prava.

U Novoj Gradiški je 14. kolovoza 1992. godine osnovan Klub veterana Domovinskog rata, a Viktor Alekšević bio je njegov prvi predsjednik. Bio je aktivan i u Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, 121. brigadi Hrvatske vojske, Nezavisnim dragovoljcima hrvatskim.

Kako ističu njegovi prijatelji, hrvatski branitelji, nesebično je pomagao svakome kome je mogao i sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama.

Hvala ti na svemu i laka ti bila hrvatska gruda koju si neizmjerno volio! Počivao u miru Božjem!

BecoNa žalost, stigla je još jedna tužna vijesti za sve dragovoljce Domovinskog rata i nekadašnje pripadnike 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod.

U požeškoj bolnici je u utorak, 22. prosinca 2020.g. nakon teške bolesti u 52. godini života preminuo brigadir BERISLAV JEZIDŽIĆ iz Slavonskog Šamca.

Bio je jedan od zapovjednika 108. brigade ZNG RH iz Slavonskoga Broda, te 3. gardijske oklopno-mehanizirana brigade Hrvatske kopnene vojske (kratica 3. GOMBR) ustrojene 2003. godine, a njezinu okosnicu činile su ratne postrojbe Hrvatske vojske, 3. i 5. gardijska brigada – slavonske "Kune" i "Sokolovi".

Bilo je to prvi put od nastanka Oružanih snaga Republike Hrvatske da je ustrojen takav tip brigade. Od 1991. godine brigade su uglavnom ustrojavane kao pješačke, uz one druge koje su obično nazivane rodovske, kao npr. topničke, PZO, inženjerijske i sl. Zapovjedništvo brigade bilo je u vojarni “Bosut” u Vinkovcima. Brigadir Berislav Jezidžić prije umirovljenja, obnašao je dužnost vojnog atašea u Turskoj.

Zvirotic JosipNakon postoperativnih komplikacija u bolnici u Slavonskom Brodu, 21. prosinca 2020.g. u 61. godini života, preminuo brigadni general JOSIP ZVIROTIĆ. U ratu je bio zapovjednik dvije pričuvne i jedne gardijske brigade. Donosimo njegov životopis iz monografije 3. gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune”.

Rođen je 1959. u Slavonskom Brodu. Osnovnu školu završio je u Slavonskom Brodu, a srednju stru kovnu, smjer hotelijerstvo u Bosanskom Brodu. Poslije završenog petog semestra studija turizma i hotelijerstva u Opatiji dobiva poziv za odsluženje vojnog roka u JNA u tenkovski puk u Kumanovu. Kao vojnik odlazi u Vojnu akademiju KOV-a u Beograd, a zatim na specijalizaciju za tenkista u Banja Luku koju završava 1985. godine. Službovao je u tenkovskim jedinicama JNA u Sloveniji, Postojni i Pivki, a u lipnju 1991. godine na osobni zahtjev napušta JNA i s obitelji se vraća u rodni Slavonski Brod.

Potkraj srpnja 1991. godine pristupa ZNG-u kao dragovoljac, a od 1. kolovoza 1991. godine postaje zapovjednik 108. brigade ZNG-a u Slavonskom Brodu da bi početkom studenoga preuzeo 109. brigadu HV-a u Vinkovcima. Od 2. prosinca 1992. godine postavljen je za zapovjednika 3. gbr u Osijeku sa zadaćom priprema za ustrojavanje oklopne brigade HV-a. Na toj dužnosti ostaje do 12. srpnja 1994. godine kada dolazi u GS OS RH u Ured pomoćnika načelnika GS OS RH za načelnika Odjela oklopništva, a poslije i Odjela za doktrinu KOV-a.

Secic Mirko1Ovim putem javljamo tužnu vijest da nas je 21. prosinca 2020.g. u 79. godini života napustio još jedan domoljub i hrvatski vitez, pukovnik MIRKO SEČIĆ, dragovoljac Domovinskog rata, nekadašnji pripadnik 108. brigade ZNG RH i 157. brigade HV.

Posljednji ispraćaj našeg brata po oružju biti će u srijedu, 23.12.2020.g. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu s početkom u 14:00 sati.

Hvala ti na svemu i laka ti bila hrvatska gruda koju si neizmjerno volio!

Počivao u miru Božjem! Iskrena sućut obitelji, suborcima i prijateljima!