Kreso SiposU domu HVIDR-a Slavonski Brod, 20. listopada 2017. održana je izvještajno-izborna skupština Udruge veterana 3. GBR "Kune" - Ogranak Slavonski Brod.

Jednoglasnom odlukom članova za novog predsjednika izabran je general-bojnik u mirovini KREŠIMIR ŠIPOŠ.

Govoreći o svojim planovima, novi predsjednik Udruge nam je rekao – Kad smo za vrijeme rata imali snage, znanja i sposobnosti obraniti se i pobijediti daleko nadmoćnijeg neprijatelja, danas u miru itekako imamo i znanja i sposobnosti doprinijeti boljitku življenja. Naša je Hrvatska prekrasna zemlja i stoga nećemo dozvoliti nikomeda piše našu povijest, je smo mi koju smo je stvarali još uvijek živi, tako nećemo dozvoliti bilo kome da je još dodatno osiromaši kroz sve moguće vidove kriminaliteta i korupcije. To je prije svega naša moralna obaveza prema našim poginulim kolegama koji su svoje živote dali za sretnu, neovisnu i bogatu zemlju, a ne ovakvu, pokradenu i razjedinjenu.

Nažalost, javnost uglavnom udruge proistekle iz Domovinskog rata, a njih doista ima beskonačno mnogo, doživljava kao još jedan dodatni teret društva. S tim u svezi moj je cilj i zadaća izdignuti se iz dosadašnjeg pristupa i rada udruge, primijeniti novi, drugačiji pristup u radu, u djelovanju udruge, s izričitim služenjem općem društvenom dobru, na području i u sredini u kojoj mi živimo. Da nas javnost i svi ostali subjekti u našoj sredini percipiraju kao zdravo tkivo i populaciju, kao svog partnera po svim pitanjima općeg društvenog života.-

Za dopredsjednika je izabran Luka Krijan, Mesud Šabanović je predsjednik Nadzornog obora, a predsjednik Suda časti je Ivan Raguž.

dsc 0115Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ danas je svečano obilježena 26. godišnjica ustroja 3. bojne „Cobre“ iz sastava 3. gardijske brigade „Kune“ ZNG-a.

Pripadnici 3. bojne 3. gardijske brigade, njih oko 1000, prošli su sva hrvatska ratišta. Sudjelovali su u borbama za istočnu Slavoniju, borbama na području Maslenice i zadarskog zaleđa te na području Bosanske Posavine. Njih 84 je izgubilo je život u Domovinskom ratu.

Na svečanosti su nazočili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, te članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dok su u ime Grada Slavonskog Broda vijenac za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe položili zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

img 2004Dan uoči svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnutka slavne i legendarne 3. Gardijske brigade „Kune“, koje će biti održano 29. travnja 2017. u Novoj Gradiški, danas je molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen oblježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu odana počast svim poginulim i nestalim pripadnicima brigade, ali i svima ostalima koji su svoj život izgubili u Domovinskom ratu.

Uz mnogobrojne hrvatske branitelje, dragovoljce i veterane Domovinskoga rata, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, roditelje i rodbinu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te župana Brodsko–posavske županije Danijela Marušića, polaganju vijenaca prigodom obilježavanja 26. obljetnice osnutka 3. Gardijske brigade „Kune“ nazočili su i zamjenici gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

kuneU sklopu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 3. Gardijske brigade "Kune", u organizaciji Udruge veterana 3. GBR "Kune" - Ogranak Slavonski Brod, u PETAK, 28.04.2017. s početkom u 9:30 sati biti će upriličena kratka molitva, polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića (kod KKD "Ivana Brlić Mažuranić") u Slavonskom Brodu, u spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike brigade.

Ovim putem pozivamo sve bivše pripadnike 3. GBR "Kune" i sve predstavnike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, neka nam se pridruže u molitvi i odavanju počasti poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade. Svojom nazočnošću uveličajmo 26. obljetnicu osnutka slavne 3. Gardijske brigade "Kune", koja će biti održana u subotu, 29.04.2017. u Novoj Gradiški.

Organizacijski odbor