kune 02Dana 29. travnja 2017. u Novoj Gradiški su se okupili bivši pripadnici 3. Gardijska brigada ZNG „Kune“ i njihovi gosti, kako bi obilježili 26. obljetnicu osnutka brigade. Domaćin ovoj obljetnici bila je Udruga veterana 3. Gardijske brigade „Kune“ - Ogranak Nova Gradiška.

Na njihovom ogromnom doprinosu u obrani Domovine, došli su im zahvaliti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Svečanosti su nazočili i roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i PU brodsko-posavske koje je predvodio načelnik Ante Zovak, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić i saborski zastupnik Davor Vlaović, te predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ brigadir Branko Cindrić

3. Gardijska brigada „Kune“ elitna je postrojba hrvatskih oružanih snaga ustrojena 29. travnja 1991. u Vinkovcima. Nemjerljiv je njen doprinos u obrani Hrvatske. Brigada je osnovana temeljem zapovjedi tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, a formirana je uglavnom iz redova specijalnih postrojbi MUP-a.

Slavonske „Kune“ su dale dala velik doprinos u obrani Domovine i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Republike Hrvatske. Sudjelovali u obrani Vukovara, Vinkovaca, Zadra i zadarskog zaleđa, Osijeka, u borbama u zapadnoj Slavoniji, Posavini, Bljesku i Oluji.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, "Kune" su bile na istočnom pravcu napada, a njezini pripadnici prvi su ušli u Okučane. Za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji "Zid", kako bi onemogućila prodor neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.

Pripadnici 3. Gardijska brigada „Kune“ okupili su se danas na središnjem novogradiškom trgu, s kojeg su u mimohodu došli do župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije gdje je služena sveta misa. Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste dr. Franje Tuđmana odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku. Svečana akademija, na kojoj su evocirana sjećanja na ratni put 3. Gardijske brigade „Kune“ i još jednom odana počast njenim pripadnicima, održana je u Domu kulture. Druženje je nastavljeno u Društvenom domu.