Sibinj 2023 01U četvrtak, 16.11.2023.g. za učenike sedmih i osmih razreda Osnovne škole Sibinjskih žrtava iz Sibinja upriličeno je dojmljivo predavanje predstavnika Udruge hrvatskih branitelja pripadnika HRZ i PZO-a Slavonskog Broda.

Gosti i predavači bili su Zdravko Sajfert, predsjednik UHB HRZ i PZO Slavonski Brod i članovi predsjedništva Udruge: ratni zapovjednik HRZ i PZO 108. brigade ZNG Mato GačićNikola Zubak, Ivo AnušićMario ČorakJosip Lakušić, pripadnik 3. bojne 3. GBR "Kobre".

Udrugu čine hrvatski branitelji sudionici Domovinskog rata napose bivši pripadnici Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva i Protuzračne obrane koji su djelovali u postrojbama s našeg područja. Zajednički je cilj svih članova Udruge, kao sudionika Domovinskog rata, očuvanje vrednota Domovinskog rata i digniteta hrvatskih branitelja. Promiču vrijednosti i istinu o PZO – 108. brigade ZNG RH te o njihovom ogromnom doprinosu u obrani grada Slavonskog Broda.

Sudjelovali su u vojno-redarstvenim akcijama širom Domovine te dali doprinos u stvaranju Republike Hrvatske.Također, žele upoznati djecu i mlade o neizmjernom doprinosu hrvatskih branitelja pripadnika postrojbi HRZ i PZO u obrani naše Domovine i sprječavanja razaranja od strane neprijateljskih zrakoplova.

U tu svrhu širom Lijepe Naše prikazuju dokumentarni film „Most” koji zorno prikazuje kako su se od agresorske avijacije branili Savski most i grad Slavonski Brod. Prikazana je hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja koji su s otvorenog prostora, izloženi napadima sa zemlje i iz zraka, uspjeli obraniti most i Slavonski Brod uz uništenje većeg broja agresorskih zrakoplova.

Svojim svjedočanstvima iz Domovinskog rata posvjedočili su nam da je Domovinski rat bio legitiman, legalan i obrambeni rat kojim se branio dom i kojim je stvorena Republika Hrvatska. – „Narod koji zaboravi svoju povijest, nema budućnosti!“

Sibinj 2023 07

Sibinj 2023 02

Sibinj 2023 03

Sibinj 2023 04

Sibinj 2023 05

Sibinj 2023 06

Sibinj 2023 01