Bljesak 2023 02“Trebamo svi zajedno čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima i graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju”, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Prigodnim programom danas je u Okučanima 1. svibnja 2023.g. obilježena 28. obljetnica vojno-redsrstvene operacije Bljesak, a proslavi pobjede nazočili su predstavnici državnog vrha, predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade, ministri i saborski zastupnici, ratni zapovjednici i sudionici operacije te obitelji poginulih i nestalih branitelja, kao i brojni predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Vijencima i svijećama kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" odana je počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, onima bez kojih, kako je rečeno uz zahvalu svim braniteljima, ne bi bilo slobodne Hrvatske kakve uživamo danas.

U spomen na 51 hrvatskog branitelja, poginulih tijekom izvođenja operacije i umrlih od posljedica ranjavanja, čija je imena pročitao pripadnik MUP-a i sin smrtno stradalog branitelja Krešimir Šimić, kadeti Hrvatske vojske i policije položili su ruže na kocke, a nakon minute šutnje preletjeli su borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Bogdan, a misno slavlje nakon središnje svečanosti predvodio je biskup Požeške biskupije mons. Antun Škovrčević.

Tijekom dana održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije te Civilne zaštite, kao i pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a i Antiterorističke jedinice policije Lučko te Specijalne policije, a potom i letački program Akrogrupe HRZ-a Krila Oluje, nakon čega su dočekani i prvi natjecatelji za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”.

U sklopu prigodnog programa nastupila je Klapa HRM-a Sveti Juraj i Policijska klapa Sveti Mihovil te solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz pratnju pijanistice Brigite Vilič, a za sve uzvanike i građanstvo osiguran je i vojnički ručak.

Plenković: Važno je mladim generacijama prenositi ključne trenutke Domovinskog rata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iskazao je neizmjernu zahvalnost hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za slobodu Hrvatske, pa i ovih 51 poginuli za koje Kocke vedrine postoje ovdje u Okučanima. "Ta je operacija bila ključna uoči definitivnog oslobađanja tada hrvatskih okupiranih područja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja", kazao je nakon središnje svečanosti.

Istaknuo je i da je tadašnje vodstvo i odlučnost predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, Vlade i Glavnog stožera OSRH te svih postrojbi Hrvatske vojske i policije odigralo presudnu ulogu da se u tako kratkom razdoblju oslobodilo veliko područje i omogućila normalna komunikacija autocestom.

Poručio je i kako je danas važno da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata, da se i kao narod i kao društvo prisjećamo tih presudnih trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske ovakve kakve uživamo danas - zemlje koja je zaokružila sve svoje strateške ciljeve od teritorijalnog integriteta, izgradnje institucija, gospodarskog napretka i sl.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo kako je operacija Bljesak bila jedna od ključnih operacija Domovinskog rata i kako je u Okučanima ’95 bilo jasno da će pasti projekt velike Srbije. Naglasio je i da je to bila velika pobjeda Hrvatske vojske i policije te zahvalio svim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su sudjelovali u toj važnoj oslobodilačkoj operaciji.

Medved: Bljesak ostaje trajno zabilježen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da Bljesak ostaje trajno zabilježen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička Hrvatska vojska s policijom, provela po modernim oblicima ratovanja te u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. Hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved, poručivši da danas trebamo čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima i graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju. 

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je da je tom operacijom uveden mir u zapadnu Slavoniju. “Na ovaj način iskazana je želja za daljnjom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu”, istaknuo je Banožić. 

Uoči središnje svečanosti ministar Medved je otvorio sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije, a otvorenju je nazočio i ministar Banožić.

U VRO Bljesak su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Bljesak 2023 02

Bljesak 2023 08

Bljesak 2023 04

Bljesak 2023 10

Bljesak 2023 03

Bljesak 2023 06

Bljesak 2023 07

Bljesak 2023 09

Povratak na naslovnicu